Le clos des fées - Paluel (76)

Building an ecovillage

CoBe - Le Clos des Fées - Paluel

The development of the Clos des Fées is intended to be in line with the societal challenges of the rural world. It attempts to reconcile ecology and living together, sustainable development and habitat. Located on the edge of the village and facing the sea, it endeavours to capture the strong characteristics of the place: the changing lights, the wind, the vegetation, the horizon.

Built with local bio-sourced materials (wood, thatch), the site hosts facilities that aim to attract both local residents and neighbouring populations: a common house, a covered forecourt, three artists' studios, two gîtes, a potting workshop. These programmes are located in a landscaped park of 2ha composed of different public spaces: shared gardens, a park with rural species, a playground for children, a playground for teenagers... The residential part, located in the continuity of the existing housing estate, has 18 thatched cottages.

CoBe - Le Clos des Fées - Paluel

Reference sheet

Contracting authority

Contracting authority

Project manager

CoBe, Mutabilis

Program

Construction of 18 thatched cottages, a 2 ha landscaped park,
a common house, 2 gîtes, 3 artists' studios

Missions

Complete architectural and urban planning mission

Area

4 890 m²

Cost

11.2 M€ HT

Certifications

THPE

Photos

Luc Boegly

Delivered in 2013